• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

KÖZPONTI FŰTÉS

KÖZPONTI FŰTÉS

KÖZPONTI FŰTÉS
Az előre gyártott kandalló tűztér jellemzően hagyományosan fűti a lakásokat, tehát az üvegajtón keresztül hősugárzással melegíti a belső teret, valamint a kandalló burkolat és a tűztér közötti térben kialakuló légáramlás légfűtést valósít meg. Mivel a tűztér felülete és a füstcső jelentős mennyiségű hőt ad át a burkolat alatt áramló levegőnek, ezért szükség van arra, hogy a burkolat és a tűztér között megfelelő méretű légrést hagyjunk. Így biztosított a meleg levegő természetes áramlása, amely megfelelő elrendezés mellett, illetve kandalló ventilátor segítségével akár a teljes lakóteret felfűti. Ez a megoldás is központi fűtés, azonban hazánkban a központi fűtés alatt az emberek többsége csak „vizes” fűtést érti.

Amennyiben vízteres tűztérrel működő kandallóban gondolkodunk, ez jól illeszthető a meglévő kazános fűtési rendszerünkhöz.

A több fűtési rendszer összekapcsolása is megoldható megfelelő műszaki megoldások alkalmazásával.

Egyik terjedő, praktikus módszer a hőtároló puffer tartály telepítése. Itt egy vízzel töltött jól hőszigetelt tartályba gyűjtjük össze, tároljuk a kazán, a vízteres kandalló, esetleg a napkollektor által termelt hőt. Így a tűz kialvását követően még hosszú ideig biztosított a meleg víz a fűtőrendszerben.

Klasszikus megjelenés
A hőtárolóból a radiátorokra, padló-falfűtő hálózatra a fűtőkörben áramló víz viszi a puffer tartályban elhelyezett hőcserélő segítségével a hőt.

Jelenleg még gyakrabban igénylik az ügyfelek a meglévő központi fűtés és a vízteres kandallós fűtés közvetlen összekapcsolását.
Itt két alapvető körülményt kell figyelembe venni. A nyomás alatti tágulási tartállyal rendelkező fűtőkörrel csak zárt rendszerű tűztér köthető sorba.
A nyitott tágulási tartály esetén viszont a tűztér is lehet nyitott rendszerű. A nyitott fűtési hálózatnál a keringető szivattyú leállásakor a felforrt víz gőznyomása a nyitott tágulási tartályon tud távozni.

A zárt rendszerű tűzterekben egy külön hűtőkör van kialakítva, amit belépőben hidegvízre ( rendsze-rint ivóvíz) rá kell kötni, ill. az elfolyót pedig a csatornába. Itt a tűztérben lévő víz túlmelegedése esetén a beépített biztonsági szelep a hidegvizet rányitja a hűtőkörre.
A zárt rendszerű tűztérrel sok esetben lényegesen költségesebb a kialakítás, ezért a kandalló oldalon nyitott rendszerű két körös megoldás a gyakoribb megvalósítási igény. Itt a kandalló egy nyitott tágulási tartállyal ellátott körön van. A fűtő hőt egy hőcserélővel adjuk át a már meglévő központi fűtés hálózatának.

Abban az esetben, ha légfűtéses tűzterünk, jól működő kandallónk van és szeretnénk ezt központosítani, azaz a kandallóáltal termelt hő egy részét átadni a meglévő központi fűtésre, akkor is van megoldás.
Az utólagos átalakítás persze nem egyszerűés természetesen nem is oldható meg bontás nélkül, de egy megfelelő vízmelegítő adapterrel jelentős hőmennyiséget tudunk pótlólag biztosítani. A tűztér fölött a kürtőt megbontva a kivett füstcső helyére már be tudjuk illeszteni az adaptert. Persze ezzel még nincs vége, hiszen a központi fűtési rendszerünkre rá kell csatlakozni.
Generálisabb változás a légfűtéses tűztér átcserélése vízteresre. Ehhez szükséges a kandalló építmény megbontása, mely többnyire nem igényli a kandalló átépítését.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..